crossmediablog

strandjutterij in crossmedialand

Vrijdag op deze blog, vandaag (opnieuw) in De Morgen

Item op deze blog dat de basis was voor de 2 artikels in De Morgen (31-07 en 01-08) met de betreffende YouTube videos (bronvermelding daarentegen?)

Uit  De Morgen van 31-07:

Gervais en Hoste vertellen zelfde grap
Brussel l Wie vorig jaar kon lachen met het liedje ‘Lief klein konijntje’ dat Geert Hoste zong tijdens zijn jongste zaalshow zal vast ook kunnen lachen met dezelfde grap die de Britse komiek Ricky Gervais vertelt in zijn show Politics uit 2004. Beide komieken vertellen dezelfde grap in een lichtjes gewijzigde vorm. Wie wil, kan beide versies vergelijken op YouTube. Op het internet wordt er dan ook gespeculeerd dat Hoste plagiaat heeft gepleegd. Maar die ontkent dat hij de inspiratie bij Gervais haalde.

De grap gaat over een oude man – bij Hoste een buurman, bij Gervais “een vriend van mijn grootvader” – die een magische hoge hoed op zijn schoot zet. De kindjes mogen dan wrijven over het ‘konijntje’ onder de hoed. Beide komieken vertellen dat ze medelijden hebben met het konijntje, omdat het geen oortjes heeft en geen pels en beiden zijn verbaasd als het konijntje in hun handje ‘braakt’ als ze lang wrijven.

Gervais vertelt het verhaal gewoonweg, Hoste maakte er samen met Miguel Wiels een liedje van, dat razend populair werd op het internet.

Hoste maakt er geen geheim van dat hij de grap niet zelf bedacht heeft, maar ontkent de mosterd bij Gervais te hebben gehaald. “De grap van het konijntje is eigenlijk een zeer oude bak in het cabaret en variété”, reageert Hoste. “Ik heb ze van de Britse komiek Les Dawson. Begin jaren negentig horen ik hem die grap vertellen in een talkshow op ITV. Ik vond het leuk om er een liedje van te maken.”

Dat Gervais de grap voor hem vertelde, stoort Hoste niet. “Ik ken nog een paar cabaretiers die het verhaal van het konijntje op hun repertoire hebben staan. Met Gervais ben ik in elk geval in goed gezelschap.” Het management van Ricky Gervais was niet bereikbaar voor commentaar.

(WE)

Advertenties

31 juli 2007 - Posted by | communication, culture, humor, media, web 2.0

2 reacties »

  1. En vanmorgen op StuBru. Met “joetjoep” als “bron”, schaam op hen!

    Reactie door Clo Willaerts | 31 juli 2007 | Beantwoorden

  2. […] Hoste [2006] vs. Ricky Gervais [2004]: plagiaat of inspiratie? (Deze post haalde vandaag De Morgen en Studio Brussel) Deze laatste minuten van deel 6 en de eerste 2 minuten van deel 7 van de one man stand-up comedy […]

    Pingback door Geert Hoste [2006] vs. Ricky Gervais [2004]: plagiaat of inspiratie? « crossmediablog | 31 juli 2007 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: