crossmediablog

strandjutterij in crossmedialand

Digileen: gratis muziekloaden/lenen

Als eerste openbare bibliotheek in Vlaanderen start Gent met een proefproject waarin het digitaal lenen van muziek via het internet mogelijk wordt.

Sinds een aantal jaren is de digitalisering van het muziekaanbod sterk gegroeid, met als gevolg een dalende trend in de verkoop én in het uitlenen van muziek in bibliotheken. Om een antwoord te bieden op deze evolutie gaat de Stedelijke Openbare Bibliotheek Gent van start met het proefproject “Digileen Muziek”.

De Centrale Discotheek Rotterdam (CDR), de grootste Nederlandse muziekbibliotheek, startte op 4 november 2005 met het gratis uitlenen van tijdelijke digitale muziekbestanden via internet aan de Nederlandse bibliotheekgebruikers. Binnenkort zullen leden van de Gentse bibliotheek ook gratis gebruik kunnen maken van Digileen van de CDR-muziekcollectie.

Iedere lener met een pc (Windows XP met Service Pack 2 of Windows Vista) en een voldoende snelle internetverbinding kan digitaal muziek lenen:
• Eerst moet de lener het door CDR ontwikkelde computerprogramma DigiLeen downloaden en installeren op zijn computer.
• Daarna krijgt hij via een logincode (de lenerskaart) toegang tot Digileen Muziek, en kan hij opzoeken, downloaden en afspelen, zowel losse tracks als complete albums.
• De geleende muziekbestanden zijn een week afspeelbaar
• Ze zijn beveiligd tegen kopiëren, overzetten naar draagbare spelers of branden. Het is immers de bedoeling het publiek tijdelijk te laten kennismaken met muziek.
• DigiLeen werkt met ‘credits’ om te voorkomen dat men grote hoeveelheden muziek downloadt: de lener kan maximaal 100 tracks per week downloaden.
• De gebruiker kan elke track kan slechts éénmaal digitaal lenen.

Op dit moment omvat het aanbod ongeveer 7.000 cd’s met klassiek, jazz en wereldmuziek van o.a. de labels Challenge, Chesky, Naxos, ECM, Pentatone, Dox, Music & Words en Harmonia Mundi France.

Het proefproject loopt tot 31 december 2007, i.s.m. de Centrale Discotheek Rotterdam (CDR) en met de steun van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB).

Advertenties

24 september 2007 - Posted by | communication, HowTo, industry, media

1 reactie »

  1. […] Digileen: gratis muziekloaden/lenen « crossmediablog Gentse bib goes digital. (tags: news tunes) […]

    Pingback door freaky.be » links for 2007-09-25 | 25 september 2007 | Beantwoorden


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: