crossmediablog

strandjutterij in crossmedialand

Wikipedia gemanipuleerd door de big business

Persbericht van OIVO:
Bedrog

Een medewerker van PepsiCo wist op Wikipedia een tekst die allusie maakt op de gevaarlijke effecten van een product van de groep; de eigenaar van SeaWorld (de brouwerij Anheuser-Busch) verwijdert een alinea over de slechte behandeling van de orka’s; de nummer één van de distributie, Wal-Mart, censureert de teksten over de povere lonen die zijn medewerkers ontvangen; de petroleumhandelaar Exxon herschrijft het relaas van de gezonken Exxon Valdez in Alaska op een meer positieve manier; Dell, Coca-Cola en Nestlé zouden ook artikels over hun bedrijf bijgewerkt hebben…

Uitleg

Wikiscanner (wikiscanner.virgil.gr), een software die werd ontwikkeld door ene Virgil.Griffith, onderzoeker in het Santa Fe Institute, maakt het mogelijk om veranderingen op te sporen die werden aangebracht op de website wikipedia en te meten in welke mate de beschrijving van een bedrijf door één van de medewerkers van dat bedrijf werd geretoucheerd door betwistbare of gevoelige zinnen te wissen of gunstige gegevens voor het betrokken bedrijf toe te voegen.

Advies

Het gebruik van één enkele informatiebron kan tot misleiding leiden. Nieuwe gegevens moeten altijd aan andere bronnen getoetst worden, vooral wanneer de oorspronkelijke bronnen niet altijd betrouwbaar zijn. En in handelszaken komt het wel meer voor dat de bedrijven hun geschiedenis “herschrijven” in hun voordeel. Is dit een nieuwe vorm van revisionisme?

Advertenties

3 november 2007 - Posted by | communication, culture, HowTo, industry, marketing, trends, web 2.0

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: